Hejdå och äppelpaj

Hej vänner. Nu börjar vår projektid att lida mot sitt slut och det är dags för bloggen att avvecklas. Vi vill säga hejdå och tack till er genom ett sista smarrigt tips som plåster på såren. Och vad passar väl bättre i dessa våriga tider än en äppelpaj!

Det här är hejdundrande gott och du behöver bara 6 små ingredienser:

Pajdegen:
3 dl vetemjöl
1,5 dl  socker
225 g smör

Fyllning:
1 kg äpplen
5 tsk socker
3 tsk kanel

Tillagning:
•Sätt din ugn på 175 grader.
Smörj pajformen.
Blanda ihop mjöl och smör. Tillsätt socker och blanda ordentligt tills degen blir en smulig röra.
Skala äpplena och ta bort kärnorna, sen ska du skära de små äpplena i tunna klyftor och lägg dem i formen.
Blanda socker och kanel, strö det över äppleklyftorna.
•Strö smuldegen över äpplena.
Grädda mitt i ugnen ca 45 min.
Servera med grädde, glass eller vaniljsås och gråt en skvätt för nu får ni inga fler tips från oss.

Tack för oss! Puss och kram
Lovisa & Isabella♥




Amerikansk cheesecake

Både jag och Lovisa älskar cheesecake och har testat många olika recept. Här har ni alla ett som vi båda fastnat för!

Ingredienser: (8-12 bitar)
10 digestivekex
75 g smör

Fyllning:
500 g Arla Köket Kesella kvarg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor

Tillagning:
•Sätt ugnen på 175°.
•Krossa digestivekexen, enklast med en mixer.
•Smält smöret och blanda i kexsmulorna så att det blir en fast massa.
•Tryck ut blandningen i en form, helst med löstagbara kanter och grädda den mitten i ugnen i ca 7 min.
•Vispa ihop kvarg, socker, vaniljsocker och äggulorna till en jämn smet. Bred ut massan i formen.´
•Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min. Låt kakan stå en stund så den hinner svalna innan du äter den. 

TIPS: Lägg upp kakan på ett fat och garnera med färska jordgubbar så blir den ännu finare och godare!

/Lovisa & Isabella


Pizzakassler

Snabb och enkel middag som framförallt är väldigt god!

Ingredienser: (4 port)

500 g kassler
1–2 färska lökar
Crème fraiche och tomatsås efter eget tycke.
2 tsk oregano
2 dl riven ost

Gör så här:
•Sätt ugnen på 225°
•Skär kasslern i skivor och lägg dem i en ugnssäker form.
•Skär löken tunt och lägg över kasslern.
•Blanda tomatsåsen och créme fraichen och ringla över.
•Strö över oregano och ost.
•Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Klar!

TIPS: Variera med rökt skinka eller kalkon. Passar bra att servera med kokt potatis.


Vår Kokbok

Den senaste upplagan av klassikern Vår kokbok, den 25:e i ordningen, kom ut i september. På bara fyra månader har den lyckats sälja i 97 000 exemplar! Därmed är den årets mest sålda kokbok.

Den går att köpa på Bokus → http://www.bokus.com/b/9789113023427.html där den kostar 199 svenska riksdaler. Kanske låter mycket men den innehåller banne mig allt du kan önska och du kan ha den med genom livets alla vägskäl. Sen är den ju snygg också.. Nästan lika snygg som Isabella, grr!

Ett litet tips bara. Puss/
Lovisa & Isabella


Scones


Ingredienser:
(ca 16st)
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
11/2 tsk bakpulver
50 g smör
1 dl mjölk
3/4 dl vispgrädde
Pensling
2 msk vispgrädde


Tillagning:

•Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Finfördela smöret i mjölet.
Rör i mjölk och grädde. Arbeta ihop till en deg.

•Platta ut degen på mjölad bänk till en 2 cm tjock platta. Ta ut 16 rundlar med ett litet glas. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Pensla med grädde.

•Grädda i mitten av ugnen ca 12 min.

•Dela och servera dem varma med smör& ost, marmelad eller sylt. MOFFA I DIG!!

TIPS:
Äppelscones
Tillsätt 1 dl hackat äpple och 1 tsk kanel i mjölet

Chokladscones
Tillsätt 30 g hackad mörk choklad och 1/2 dl hackad mandel i mjölet.

Puss och kram/
Lovisa & Isabella


Pastasås med skinka

Idag tänkte vi dela med oss av ett litet middagstips. Gott som sjutton och lättare än lättast att koka ihop.

Ingredienser:

1 strimlad purjo
1 msk smör
200 g strimlad skinka
250 gröna ärtor
2 dl creme fraiche
salt
svartpeppar
dragon

Tillagning:

•Fräs purjolöken, skinan och ärtorna i smöret.
•Rör ner creme fraicehen.
•Smaksätt med salt, peppar och dragon.
•Koka ihop och servera med pasta. Ät!

/Isabella & Lovisa


Fem-minuters-kola

Nu tycker vi det är dags för lite mer julgodis! Julen närmar sig med stormsteg och det är mycket som ska hinnas med. Stress hit och stress dit, hur sjutton ska man hinna med att fixa fram julgodis? Jo, såklart ska man göra 5-minuters-kola! För fem minuter har nog alla över.

Ingredienser:
1 dl sirap
3 tsk kakao
1,5 dl socker
2 msk smör

Tillagning:

•Blanda ihop allt
•Koka upp kolan och låt den koka i fem minuter under omrörning.
•Häll upp på en smord plåt (eller med bakplåtspapper.)
•Låt stelna och klipp/skär i munsbitar. Inte så svårt eller hur?

bildkälla: http://www.flickr.com/photos/geckolisa/

TIPS: Om du vill laga en större mängd kola och dubblar receptet så riskerar du att det tar mer än dubbelt så lång tid innan den blir klar. Koka hellre i två kastruller brevid varandra så begränsar du koktiden.

/Lovisa & Isabella


Knäck i micro

På söndag är det första advent och julkänslan börjar smyga sig på. Vad passar då bättre än att fixa fram lite julgodis? Varsågod, säsongens första julrim:

Om du hatar klet
Och krånglig smet
vi har lösningen på din kris
här, ett recept utan ugn och spis

Ingredienser:
1dl vispgrädde
1dl strösocker
1dl sirap
1msk smör
10st sötmandlar.

Tillaging:
• Blanda grädde, sirap och socker i en skål (skålen ska rymma minst 1,5 l).
•Ställ in skålen utan lock, på full fräs  i 9-10 minuter.
•Kolla sedan med hjälp av en termometer hur varm smeten är, den ska vara ungefär 122°. Om den är kallare än så är det bara att köra in den i micron en liten stund till.
•Hacka mandlarna och det smälta smöret och blanda ihop med de övriga ingredienserna.
•Fördela smeten i knäckformar, låt stelna och förvara sedan i kylskåp.
•Sen är det bara att snaska ihop med julmust och pepparkakor framför adventsljusstaken

TIPS: Om du är allergisk mot sötmandel eller helt enkelt tycker att det är superäckligt så kan du istället använda dig av sesamfrö i så stor mängd du vill. Eller så kör du knäck helt naturellt, gott det också!

/Lovisa & Isabella



Dessert med turkisk yoghurt & hallon

På söndagar ska man lyxa till det lite extra, man ska ju orka med hela den kommande veckan! Men Söndagar är ändå våran vilodag så det får inte vara för svårt eller ta för lång tid.. Denna delikata dessert är perfekt! Passar alldeles utmärkt för en sötsuktande söndagsmage.

Ingredienser:
turkisk yoghurt
flytande honung
frysta hallon
lime

Tillagning:
•Lägg ett lager turkisk youghurt i en skål.
•Varva med ett lager flytande honung.
•Toppa det med ännu ett lager turkisk yoghurt
•Nu är det dags att lägga på frysta hallon, ringla lite flytande honung över dem också och riv sedan lime skal överst. KLART! Kan det bli enklare?

TIPS! Man kan också slänga ner några valnötter om man vill ha lite krispigt mitt i allt det krämiga. Goodie!

Glad söndag! / Lovisa & Isabella

Quesadillas

Quesadillas är ett hett tips om du råkar ha lite tacorester i kylen! Det är gott, lätt som en plätt att göra och det tar inte alls lång tid! Självklart kan du göra dem helt från grunden, vilket inte heller tar speciellt lång stund.  Så här går det till. 

(2port.)Ingredienser:
4st tortillabröd
200g tacoköttfärs (köttfärs+tacokrydda)
3-4msk gräddfil/creme fraiche
1burk majs
1dl riven ost
3msk tacosås

Tillagning:
•Börja med att steka köttfärsen och ha i kryddan.
•Blanda den färdiga köttfärsen med gräddfilen, majsen, tacosåsen och den rivna osten(men spara lite ost till garnering)
•Lägg röran på ett tortillabröd och lägg sedan ett tortillabröd som "lock". Toppa med ost.
•Skjuts in i ugnen! Sedan går det väldigt fort, det tar bara några få minuter innan osten ovanpå dina quesadillas blir lite härligt gyllenbrun och då är det klart! Det gäller alltså att ha koll på ugnen om man inte gillar bränd mat.
•Nu är dina quesadillas redo att avnjutas, gott ihop med en liten sallad eller bara precis som de är!

(Du kan lätt variera dina quesadillas, så du får precis det du gillar. Prova med kyckling eller quorn istället för köttfärs, släng i lite paprika eller häll i lite mer tacosås för extra spice.)


Smaklig måltid!
/Lovisa & Isabella


Välkommen

Pizza, bullar, potatismos, lasagne. Låter det inte gott! Men desto jobbigare att göra.

Hemlagad mat måste vara bland det godaste man kan äta, men är det verkligen värt allt krångel med i potatispressar, sautering, filéknivar och flambering?

Vi är två tjejer som har valt att göra en blogg för dig som gillar att ta den lite enklare vägen.

Här kan du hitta lätta och roliga recept som vi har valt ut och utformat så att de ska passa dig som egentligen inte riktigt orkar. Kom ihåg en sak bara. Det kan visst vara kul att laga mat!

Kram Lovisa och Isabella


Vi år två tjejer som gillar att laga mat och som har tröttnat på tråkiga projektarbeten. Detta resulterade då i ett PA bestående av en mat-blogg! Vi hoppas att ni med hjälp av våra tips och mindre lyckade humor ska hitta kocken inom er.